„Pierwszaki i Fabryka Czekolady”
23 maja 2022 r. uczniowie klas: 1 a i 1 b wraz z opiekunami wybrali się na wycieczkę. Pierwszym punktem programu było Centrum Dziedzictwa Przyrodniczego w Posadzie Zarszyńskiej, gdzie rozwijaliśmy nasze przyrodnicze pasje. Obejrzeliśmy wystawę zwierząt leśnych oraz gabloty, ukazujące kolorowy świat motyli, różne gatunki chrząszczy i owadów. Monitoring pozwolił nam przyglądnąć się gniazdom bocianów. Kolejne obserwacje prowadziliśmy, wyposażeni w lornetki, w podworskim parku, który słynie z kilkusetletnich dębów – pomników przyrody.
Następnie udaliśmy się do Regionalnego Centrum Pamięci Kardynała Karola Wojtyły w Pastwiskach, które powstało w celu upamiętnienia licznych pobytów Kard. Karola Wojtyły w Beskidzie Niskim, a w szczególności w Rudawce Rymanowskiej oraz do Izby Pamięci porucznika Františka Josefa Geislera.
Ostatnim przystankiem była Pijalnia Czekolady M. Pelczar Chocolatier w Korczynie, gdzie wzięliśmy udział w „Warsztatach Czekoladowych”. Poznaliśmy krótką historię czekolady, maszyny i urządzenia do jej produkcji. Pani prowadząca zajęcia przybliżyła dzieciom proces produkcji czekolady od ziarna do tabliczki, wskazała największe plantacje kakao, przy okazji prezentując ziarna kakao z różnych zakątków świata. Odgadywaliśmy nuty smakowe występujące w czekoladzie, degustowaliśmy czekoladki oraz zobaczyliśmy na żywo produkcję ulubionego smakołyku. Najwięcej emocji wywołało samodzielne wylewanie i zdobienie lizaków oraz tabliczek czekoladowych, które można było zabrać ze sobą. Podsumowaniem warsztatów był film: „Pochodzenie kakao. Historia kakao i czekolady” oraz konkurs pełen słodkich nagród. Czas wolny w Pijalni Czekolady wypełniły zakupy słodkich upominków, pyszne przekąski oraz podziwianie czekoladowej fontanny.
Do Bukowska wróciliśmy zmęczeni, ale bardzo zadowoleni. Nasza wycieczka była połączeniem edukacji ze wspaniałą zabawą.