W ubiegłym tygodniu przedszkolaki rozmawiały i uczyły się na temat warzyw i owoców.
W odpowiedzi na naszą prośbę, za co bardzo DZIĘKUJEMY, rodzice posłali swoje pociechy do przedszkola z owocami, które wzbogaciły nasz kącik przyrodniczy. Dzięki temu dzieci mogły zobaczyć, dotknąć, powąchać i spróbować przyniesionych darów, co pozwoliło im łatwiej zapamiętać nowe wiadomości. Utrwaliliśmy nazwy warzyw i owoców, dzieliliśmy je na kategorie. Następnie rozmawialiśmy o tym, jak ważne jest ich spożywanie dla zdrowia człowieka. Na podsumowanie dzieci rozwiązywały zagadki o warzywach i owocach.
W celu promowania zdrowego stylu życia zaraz po zajęciach zabraliśmy się do przygotowania zdrowych, owocowych szaszłyków, soków oraz kompotów. Dzieci z zaangażowaniem zabrały się do pracy. Szaszłyki i soki wszystkim bardzo smakowały, tym bardziej, że były samodzielnie wykonane przez każdego przedszkolaka.
W dniu 7 października grupa żółta odwiedziła sklep „Delikatesy Centrum”, a 9 października dzieci z grupy zielonej i pomarańczowej przyszły z wizytą do sklepu ,,Mlekovitka”. Podczas wizyty, przedszkolaki miały okazję obserwować pracę ekspedientki, a także obejrzeć różne rodzaje sprzedawanych artykułów. W związku z realizowaną tematyką ,,Jesień w sadzie i w ogrodzie”, szczególną uwagę zwrócono na straganik owocowo–warzywny. Wizyta w sklepie była dla dzieci zarówno doskonałą lekcją pod względem właściwego zachowania się w miejscu publicznym, jak również ogromną frajdą z dokonania wspólnego zakupu. Wycieczka dostarczyła przedszkolakom wiele pozytywnych wrażeń, wzbogaciła je o nowe wiadomości i spostrzeżenia. Serdecznie dziękujemy paniom ekspedientkom za pyszny poczęstunek.
Grupa zielona bierze udział w projekcie „Witaminki’, który ma na celu promowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Chcemy kształtować u dzieci już od najmłodszych lat kulturę spożywania zdrowych posiłków, w których królują warzywa. Przedszkolaki zapoznały się i oswoiły z wyglądem warzyw tj. ziemniaka, cukinii, kapusty, czosnku i bakłażana. Dzięki różnorodnym aktywnościom dzieci mogły poznać walory smakowe zdrowych produktów, uczyły się jak przygotować wartościowe i zdrowe posiłki oraz zrozumiały dlaczego zdrowe odżywianie jest tak ważne dla ich rozwoju.